Mire figyeljünk bölcsességfog húzás után?

A hátsó nyolcasok sokak számára okoznak problémát, ám a bölcsességfog húzás után elfelejthetjük a gyulladást, a fájdalmat, a kellemetlen feszítő érzést. Akár olyan komolyabb szövődmények is megelőzhetőek ilyen módon, mint a ciszták kialakulása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy amennyiben a röntgenfelvételről már jól látható, hogy nagy valószínűséggel az ínyben reked majd a bölcsességfog, vagy ferdén, a szomszédos fogakat nyomva, torlódást okozva nő az ki, akkor érdemes minél fiatalabb korban gondoskodni annak eltávolításáról.

bölcsességfog eltávolítás után

A bölcsességfog műtét mennyire fáj?

A bölcsességfog eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. A rutin beavatkozás menete tulajdonképpen attól függ, hogy a bölcsességfog már előtört-e, vagy még az ínyben van. A már rendellenesen kinőtt bölcsességfogat egyszerű, hagyományos foghúzás keretein belül távolítja el a szakember. Amennyiben még az ínyben van, úgy némileg hosszabb ideig tart majd a szájsebészeti beavatkozás, így ennek ideje elérheti az egy-másfél órát is. Jó hír viszont, hogy fájdalmat nem fogsz érezni közben, hiszen az optimális érzéstelenítésre kiemelt hangsúly helyeznek a fogorvosok. Amennyiben mégis érzékeny lenne az érintett terület, úgy további érzéstelenítő injekció kerül beadásra. Bölcsességfog húzás után a hagyományos fájdalomcsillapítók, vagy akár a szakember által felírt készítmény is elegendő lehet ahhoz, hogy komfortosan teljen napod további része.

 

A bölcsességfog eltávolítás után mikor lehet enni?

Nagyon fontos, hogy amíg az érzéstelenítő hatása, a zsibbadás tart, addig ne fogyassz semmit, hiszen az érzéskiesés miatt sérülést okozhatsz nyelveden vagy a száj belső felületén a rágással. Amint elmúlt az érzéstelenítő hatása, már fogyaszthatsz ételt, de a kávét, a tejet, valamint az alkohol fogyasztását mindenképpen kerüld! Ez utóbbi hatására ugyanis ismételten vérezni kezdhet a seb. A szájöblögetőket is felejtsd el, ugyanis az így keletkező vákuum eltávolíthatja a véralvadékot, mely egyébként a sebgyógyulást segítené elő.

 

A bölcsességfog húzás után mit nem szabad?

A tüsszentés és az orrfújás nincsen jó hatással a sebre, pláne, ha a felső fog érintett. Fontos, hogy ne erőlködj az orrfújással, tüsszentéskor pedig inkább nyitott szájjal tedd azt. Érdemes tengervizes orrcseppet is beszerezni, ez segíti az orrváladék eltávolítását, így nem lesz szükség az erőteljes fújásra. A dohányzás néhány napig szintén tiltólistás, hiszen az így kifejtett szívó hatás és persze a károsanyag-tartalom nehezítik a sebgyógyulást.

Folytathatom a napi rutint?

Amennyiben a már előtört fogat egyszerű foghúzás keretein belül el lehet távolítani, akkor akár folytathatóak is a napi feladatok. A még elő nem bújt fog eltávolítása után javasolt néhány napos betegszabadság, már csak azért is, mert rendszerint arcduzzanattal jár a beavatkozás. Érdemes az olyan tevékenységeket elhalasztani, mint a sportolás, az uszoda és a szauna felkeresése, de az erőkifejtést megkövetelő házimunkát is bízzuk inkább ilyenkor másra. Ezek az elfoglaltságok ugyanis ismételt vérzést és fájdalmat válthatnak ki, ami hátráltatja a gyógyulást.

 

A beavatkozás után mennyi ideig tart a gyógyulás?

Bölcsességfog húzás után sokan érdeklődnek az iránt, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Rendszerint 5 nap alatt szépen visszahúzódik a duzzanat, melyre egyébként a hideg borogatás is hasznos lehet. Néhány napig még érezhető fájdalom, ami azonban kiválóan enyhíthető fájdalomcsillapítókkal. Mivel a hátsó nyolcas nem éppen a legkönnyebben elérhető helyen bújik meg, ezért a húzás során a szájnyitásra fokozott figyelmet kell fordítani. Ez az állkapocs érzékenységét vonhatja maga után, ám ez is regenerálódhat néhány napon belül. A szájápolással összefüggésben a szakember részletes információkkal lát majd el a bölcsességfog húzás után.