A mellplasztika feltételei – 5 dolog, amire szükség van a műtét előtt

A mellplasztikának igen szigorú feltételei vannak, azért, hogy a műtét zökkenőmentes legyen és a gyógyulás is minél előbb végbe menjen. Fontos, hogy csak egészséges állapotban, erős immunrendszerrel vágjunk bele a műtétbe. Ha valaki a mellplasztika mellett dönt, érdemes tudnia, milyen kötelező szűrővizsgálatok előzik meg a műtétet, és hogy milyen körülményeket kell megteremteni a gyógyuláshoz. Ebben a cikkünkben 5 fontos dolgot szedtünk össze, amire nagy gonddal kell odafigyelni a mellplasztikai műtét előtt, hogy minden a lehető legnagyobb rendben történjen.

 

1. Konzultáció a szakorvossal

A mellműtét előtt, konzultálni kell a szakorvossal, sebésszel. Vele kell átbeszélni az elvárásokat, hogy melyik az optimális eredmény a páciens számára. Továbbá szó lesz a műtét részleteiről, mennyi időt vesz igénybe, mennyire fájdalmas a felépülés. Majd a szakorvossal közösen ki kell választani egy dátumot, és onnantól kezdve megkezdődhet a műtétre való felkészülés. Érdemes egy olyan neves magánklinikát választani, ahol kivétel nélkül kiemelkedő plasztikai sebészek műtenek. Ennek megtalálásában segít a Budapest Mellplasztika Centrum weboldala, ahol online tájékozódhatnak az érdeklődők.

mellplasztikai feltételei

2. Szűrővizsgálatok

A műtéthez kötelező olyan szűrővizsgálatokon részt venni, amik biztosítják, hogy a beavatkozás csak egészségesen történjen. Először laborvizsgálatot kell csináltatni, ugyanis a vérből kiderül, hogy van-e bármilyen fertőzés vagy gyulladás jelenleg a szervezetben. 40 éves kor alatt mellultrahangon kell átesni, míg 40 év felett kötelező mammográfiás vizsgálaton is részt kell venni. Ezeken kívül még EKG vizsgálatra van szükség. Ha bármilyen más egészségügyi kondíciója van, amiről tud, például valamilyen allergia, mindenképp közölje orvosával. Ennek alapján, egyénre szabva fogja megmondani, hogy szükség van-e bármilyen más vizsgálatra

 

3. Diéta a műtét előtt és után

Érdemes odafigyelni, milyen diétát követünk a műtét előtt és után. A könnyen emészthető ételeket részesítsük előnyben. Már a műtét előtt lehetőleg két héttel kezdjük meg a diétát, ami sok zöldségből, gyümölcsből és halból áll. A zsíros ételeket mindenképpen mellőzzük. A műtét előtti napon este 8 óra után már ne fogyasszunk semmit. Ezt az egészséges étrendet minél tovább fenntartjuk a műtét után, annál gyorsabb és eredményesebb lesz a felépülés. Fontos odafigyelni továbbá a kellő vízfogyasztásra. A műtét utáni napokban fogyasszunk legalább 3 liter vizet, hogy eléggé hidratált legyen a szervezet a gyógyulási folyamatokhoz.

 

4. Dohányzás

A szakorvos is hangsúlyozni fogja, hogyha dohányzik, érdemes a műtét előtt már hetekkel abbahagynia. A dohányzás köztudottan legyengíti az immunrendszert, aminek tökéletes működése elengedhetetlen a gyógyuláshoz. A dohányzással a szervezetbe jutó méreganyagok lassítják a regenerálódást és a seb gyógyulását. A műtét után még pár hónapig nem ajánlott cigaretta után nyúlni.

 

5. A megfelelő pihenőidő biztosítása

Ha már megvan a kijelölt időpont a műtétre, elkezdhetjük megtervezni az azt követő időszakot. A műtétet követő pár hét kritikus időszak, a komplikációk 80 százaléka ugyanis ekkor lép fel. Így érdemes odafigyelni rá, hogy minél nyugalmasabban teljen. A munkából vegyünk ki pár hét szabadságot. Bizonyosodjunk meg róla, hogy van, aki mindig tud segíteni, mivel ilyenkor nem szabad, hogy magas fizikai aktivitású teendőink legyenek. A karokat még váll fölé sem szabad emelni, így a házi munkához és a különböző feladatokhoz ne féljünk segítséget kérni. A hajmosás is nehézkes lesz, ezért jobb, ha ezt a műtét előtt csináljuk meg, utána két hétig csak segítséggel. Ebben az időszakban sokat kell feküdni, méghozzá úgy, hogy a hát kicsit meg van emelve. Az ehhez szükséges extra párnákat még a műtét előtt szerezzük be. A műtét előtti éjszaka fontos a jó alvás. Ekkor az izgatottságot érdemes valamilyen nyugtató teával (kamilla, levendula) csökkenteni.