Arcplasztika utáni hegek eltüntetése

Ha mostanában volt arcplasztikai beavatkozása, akkor a kisebb-nagyobb hegek biztosan zavarják, illetve foglalkoztatja az, hogy vajon kellően szépen fognak-e gyógyulni. Az, hogy az Ön esetében mi a normális, mi az abnormális, vagy éppen mi lenne a legjobb módszer a gyógyulás, a heggyógyulás elősegítésére, nagyban függ a biológiai adottságoktól. Ez sok kérdéshez vezet, amit természetesen a műtétet végző sebész meg fog válaszolni. Addig is ebben a posztban összegyűjtöttünk néhány tudnivalót az arcplasztika utáni hegek eltüntetésével kapcsolatban.

arcplasztika

Miért jönnek létre a hegek?

Az emberi bőr a természet egy csodálatos alkotása, amely rendkívüli gyógyulási képességgel bír. A bőr öngyógyító hatása a vérrel kezdődik, amely a sebhelyhez eljutva a felszínen megalvad, és gyakorlatilag hermetikusan lezárja a bemetszést. A vérlemezkék és a fibrin nevű fehérje együtt alkotja a védőpajzsot, a heget, amelynek bármilyen sérülése lassítja a teljes gyógyulást. Ez a folyamat rendkívül fontos, hiszen ez gátolja meg azt, hogy akár egy apró sérülés után elvérezzünk.

Odafigyelés a műtéti bemetszésekre

A hegesedés teljesen normális dolog a műtéti bemetszéseknél, sőt, minden más bőrsérülésnél. Azt is mondhatjuk, hogy a hegesedés pont, hogy jó dolog, mivel ez mutatja, hogy a testünk gyógyulási folyamatai rendben zajlanak, így jó esély van a gyors, és sebhelymentes gyógyulásra. A hegesedés a gyógyulási folyamat eleje, és segít abban, hogy az új bőrszövet megfelelően kialakulhasson a seb felületén.

Nagyon fontos szabály, hogy ne piszkáljuk a sebet! Aki arcplasztikára szánja rá magát, már biztosan nem óvodás, tehát nem kell a vart leszedni vagy vakargatni! A száraz var leszedése elkerülhetetlenül ártalmas, lassítja és negatívan befolyásolja a gyógyulást, és a vérzés is újraindulhat. Az arcmosás arcplasztika után csak nagyon finoman végezhető, kenőcsöket, bőrápolókat csak akkor szabad használni, ha az orvos már engedélyezte.

A sebhelyen lévő var lehullása pár hetet igénybe vehet, és magától lehullhat. Mivel nem nagy bemetszésekről van szó egy arcplasztika esetében, ezért általában egy-egy bemetszésről egyben hullik le. Ugyanakkor erőltetni nem szabad, meg kell várni míg magától lehull. Az arcplasztika során nem olyan mély a bemetszés mint egy nagyobb sebészi beavatkozásnál, így pár hónap után már szinte teljes a gyógyulás.

A hegek kezelése

Az arcplasztika után megmaradó hegek eltüntetése gyakran nem is szükséges, mivel a bőr normál gyógyulási folyamatai általában elegendők a szép gyógyuláshoz. Érdemes ugyanakkor a sebészével megbeszélni, hogy milyen kiegészítő támogatást ajánl, amellyel javítható, esetleg gyorsítható a hegek eltüntetése. Ma már számtalan módszer létezik erre, vannak krémek, tonikok külső alkalmazásra, illetve étrendkiegészítők, vitaminok a belső folyamatok segítésére. Ha tudja, hogy a bőre érzékeny, nehezen gyógyul, mindenképpen konzultáljon szakemberrel.

Heg nélküli gyógyulás?

Nincs olyan, hogy egy műtét után ne maradjon némi heg. Az arcplasztikai utáni hegek nem olyan vészesek, és a legtöbbször bő 1 év alatt olyan mértékben begyógyulnak, hogy csak nagyítóval lehet megtalálni őket. A szépen gyógyuló bőrrel nem lesz gond, ha esetleg problémás a bőre, akkor pedig van megoldás.

Nehezen kezelhető hegek:

  1. Hipertrófiás: ez egy elég csúnya megjelenésű heg. A felülete lilás, kitüremkedik és még viszket is. Szerencsére arcplasztika után ritkán jelenik meg, főleg égési sérülésekre, csúnyább horzsolásokra jellemző.
  2. Atrófiás: akkor keletkezik, amikor nincs elég szövet a megfelelő gyógyuláshoz. Ismertetőjele, hogy a bőr felszínétől mélyebben, mondhatni egy lyukként, vagy vágásként jelenik meg. Szintén ritkán fordul elő arcplasztika után.
  3. Keloidos heg: az erre hajlamosaknál alakul ki, csúnya, fájdalmas hegszövet-túlburjánzás. Mindenképpen orvosi kezelésre szorul, arcplasztikánál pedig ritkán a jön létre.

Arcplasztika utáni hegek eltüntetése

Az arcplasztikai utáni hegek eltüntetése nem nehéz, mivel nem mély bemetszésről van általában szó, illetve a bőr remek gyógyulóképessége sokat segít abban, hogy ne csak az arcbőr feszessége maradjon meg, de a hegek is szinte láthatatlanok legyenek.