A Magyarországon is elérhető férfi mellplasztika típusai

Magyarországon jelenleg elsősorban két fő férfi mellplasztikai beavatkozás van, amelyeket a legtöbb magánklinikán el lehet végeztetni. Ezek pedig a gynecomastia műtét és az implantátum beültetés, mell- és mellizom formázás. E két eljárás nem különbözik olyan sokban a nőkön végrehajtott hasonló beavatkozásoktól, azaz a mellkisebbítéstől, a felvarrástól, illetve a mellnagyobbítástól. Mindkét esetben egy elég komplex műtétről van szó, amelyet egy viszonylag hosszabb gyógyulási időszak követ. A részleteket az alábbi posztban olvashatja!

A gynecomastia műtét, azaz a férfi mellkisebbítés

A gynecomastia, vagyis a férfi mell kóros megnagyobbodása egy olyan jelenség, amellyel elég sokan küszködnek. Közülük ugyanakkor már arányaiban kevesen kerülnek sebész keze alá, mivel a sok esetben az elváltozás nincs akkora mértékű, hogy zavarná őket, vagy pedig a testalkatuk miatt nem feltűnő a jelenség. Általában elmondható, hogy a feltűnő túlsúllyal küzdők azok, akik nem mennek emiatt orvoshoz.

Mivel a jelenség kiváltó okai még elég homályosak a tudomány és a szakma számára, ezért nem lehet egy az egyben kijelenteni, hogy mi miatt alakul ki férfiaknál a nőies mell. Genetika, életmód és egyéb hatások mind szerepet játszanak benne, és ugyanúgy lehetséges észlelni olyanoknál, akik épp lefogytak, mint olyanoknál, akik éppen testépítésben vannak. Legtöbbször hormonális zavarokkal társul.

a férfi mell kóros megnagyobbodása

A gynecomastiáról van egy részletesebb posztunk, érdemes azt elolvasni. Itt még annyit jegyeznénk meg, hogy a műtét során zsír és emlőmirigy kerül eltávolításra, és a teljes gyógyulási idő kb. fél-egy év, egyéni gyógyulási képességektől függően.

A férfi mellplasztika

Az úgynevezett férfi mellplasztika elsődlegesen a mellizom „nagyobbítását”, formázását jelenti. Ezt gyakran testedzéssel, versenyszerű testépítéssel vagy modellkedéssel foglalkozó férfiak veszik igénybe. Lényege, hogy az emlő felső részébe helyez el a sebész implantátumot, amely a megfelelő kontúrt ad az egész mellnek. Erre általában akkor van szükség, amikor az edzések során a mellizom valamilyen okból nem tud úgy kidomborodni, ahogy az elvárt lenne. Az, hogy ez milyen hatással jár, nehezen leírható, mivel közvetlen egészségügyi kockázata nincs, de a testépítői vagy modell karrierek kerékkötője lehet, emiatt pedig közvetve-közvetlenül okozhat lelki, pszichés gondokat.

A műtétet klinikánkon el tudjuk végezni, összességében nagyon hasonló a folyamat, mint egy női mellplasztika esetében. Első lépésként be kell jelentkeznie konzultációra, amely során felmérjük a lehetőségeket, illetve kiírásra kerülnek a szükséges előzetes vizsgálatok.

Milyen vizsgálatokra van szükségem?

  1. Laborvizsgálatok: gyulladások és más rendellenességeket kutatunk ezekkel a vizsgálatokkal.
  2. EKG: az altatás miatt mindenképpen el kell végeztetni az EKG tesztet, mivel teljes narkózisban kerül végrehajtásra a mellplasztika.
  3. Ultrahang: elváltozások, megnagyobbodott mirigyek stb. feltárása a cél, hogy szükség esetén előzetesen az ilyen gondok legyenek elhárítva.

A műtét menete férfi mellplasztika esetén

A teljes altatásban végzett férfi mellizom-nagyobbító műtét során a sebész apró bemetszést ejt a mellen – a hónalj felől, alig látható helyen –, ezt követően pedig kialakítja az implantátum helyét. Általában izom alá kerül beültetésre az implantátum, hogy kinézetre és tapintásra teljesen természetesen hasson a mell. A műtét ideje körülbelül 1-1,5 óra.

Lábadozás a plasztikai műtét után

Mivel egy viszonylag nagy műtétről van szó, amit ráadásul altatásban végeznek, egy éjszakát mindenképpen egyik kényelmes, mindennel felszerelt betegszobánkban kell töltenie. A sebész másnap megvizsgálja, és ha mindent rendben talál, akkor megkapja a vízálló kötést, a speciális szorító ruhát, és hazatérhet lábadozni. Kontroll vizsgálatokra mindenképpen szükség lesz, orvosával erről egyeztetnek majd távozás előtt. Normál esetben felszívódó varratokat használunk, így nem kell varratszedésre bejönnie. Arról, hogy mit szabad és mit nem, érdemes az erről szóló bejegyzésünket átnézni!

Mennyi ideig tart a gyógyulás férfi mellplasztika esetében? 

A teljes belső gyógyulás kb. 1 évig tart, kívülről már nagyjából fél év után nem igazán lesz nyoma a beavatkozásnak. A test automatikusan egy tokot képez majd a mellimplantátum köré, a teljes kialakulása ennek a buroknak nagyjából szintén egy év, de 6-8 hónap után már szinte végleges a mellforma.

Ha szeretne változtatni a mellein…

Akkor mindenképpen először konzultációra kell jelentkeznie! Függetlenül attól, hogy Ön most gynecomastia műtétre vagy mellizom nagyobbításra vágyik, csak személyes találkozás alkalmával lehet felmérni a lehetőségeket és beszélni a műtétről!